Festiwal piwa w Jastrzębiu-Zdroju

Festiwal piwa w Jastrzębiu-Zdroju

W Jastrzębiu-Zdroju po raz kolejny odbyło się Święto Piwa. Jest to specjalne wydarzenie, na którym można skosztować piw z różnych browarów a także spróbować specjalnych przekąsek. Wydarzenie jest oczywiście bezpłatne, ale piwo już nie.

Te dni to nie tylko rozrywka. To przede wszystkim okazja dla lokalnych browarów. Dzięki uczestnictwu mogą zrealizować dwa cele. Pierwszym jest zarobienie na bezpośredniej sprzedaży piwa. Oprócz tego w ten sposób są w stanie wypromować swoje produkty, po które być może będą w przyszłości sięgać konsumenci.

Jastrzębianie znów wybrali się na Święto Piwa

Święto Piwa rozpoczęło się 7 października i będzie trwać jeszcze jutro. Pokaźna liczba miłośników tego trunku zebrała się na placu Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Aby móc pomieścić wszystkie stoisko rozstawiono jeden wielki namiot. To bardzo sprytny sposób na zabezpieczenie wydarzenia przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi.

Oczywiście podczas Święta Piwa można było spróbować nie tylko złotego trunku. Oprócz tego w ofercie był grzaniec, wino, miód pitny a także bigos i golonka. Na jednym ze stoisk trafiły się nawet ziemniaki na patyka oraz kaszanka z cebulką.

Zabawa rozkręciła się o godzinie 16.00 w piątek, a zakończy się w niedzielę o 21.00. Transmisją wydarzenia zajmuje się telewizja TVS, która zadba o pokazanie wszystkiego co najważniejsze. Nie brakuje także części artystycznej. Dla muzyków przygotowano specjalną scenę.

Promocja lokalnych piw

Festiwale piwa to świetna okazja dla okolicznych browarników, aby mogli wypromować swoje produkty. Każdy zna najpopularniejsze marki piwa, jakie spotykamy na co dzień w sklepie. Są jednak mniej znane browary, które nie mają aż tak wielu okazji do promocji. Dlatego właśnie bardzo chętnie odwiedzają festiwale.

Lokalne piwa wcale nie odbiegają jakością i smakiem od sklepowym. A wręcz nad nimi górują pod pewnymi względami. Masowa produkcja nierzadko wymaga pójścia na kompromis. Zwłaszcza tańsze piwa charakteryzują się domieszką spirytusu. To zwiększa ryzyko alkoholizmu, ponieważ bardzo często sięgają po nie osoby, które chcą upić się niewielkim kosztem.

Lokalni browarnicy zaś wkładają bardzo dużo pasji w swoje rzemiosło. Dzięki temu możemy mieć pewność, że ich produkcje nie są pozbawione smaku ani jakości. Każdy fan piwa rozpoznaje poszczególne walory złotego trunku i potrafi docenić prawdziwy kunszt.